Opas häiriöihin ja kriiseihin varautumisesta
Koko väestölle suunnatussa Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -oppaassa on koottuna laajasti ohjeita erilaisiin poikkeuksellisiin tilanteisiin varautumisesta ja niiden aikana toimimisesta.
Jos jotakin poikkeuksellista tapahtuu, jokaisen oma varautuminen ja toiminta vaikuttavat siihen, miten hyvin pärjäämme.
Varautuminen tarkoittaa ennakkoon valmistautumista erilaisiin häiriöihin ja kriiseihin sekä poikkeusoloihin. Varautumista vaativia tilanteita ovat esimerkiksi
- pitkät sähkö- ja vesikatkot
- pitkät häiriöt internetin tai pankkipalveluiden toiminnassa
- luonnonilmiöt, kuten myrsky tai maastopalo
- pitkäkestoisemmat kriisit, kuten pandemia tai sotilaallinen konflikti.
Opas on luettavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Pääkohdat on viitottu suomalaisella ja suomenruotsalaisella viittomakielellä. Sivustolla on 15 eri kielellä pdf-tiivistelmä, jonka voi tulostaa itselleen tai läheisilleen.
Tutustu oppaaseen: Suomi.fi/varautuminen
Varautumisen perusohjeiden pdf-tiivistelmä eri kielillä
Oppaan tavoitteet
Verkko-oppaan avulla
- edistämme eri väestöryhmien kiinnostusta omatoimiseen varautumiseen, jotta valmius häiriötilanteissa toimimiseen vahvistuu
- vahvistamme ymmärrystä ihmisten oman toiminnan ja viranomaisten roolista sekä varautumisen monipuolisuudesta
- laajennamme varautumisen perustietojen saatavuutta eri kielillä ja varmistamme sisältöjen saavutettavuuden.
Eri toimijoiden keskeisen tiedon ja ohjeiden kokoaminen yhteen verkko-oppaaseen helpottaa kansalaisten näkökulmasta tiedon löytämistä.
Opas on osa laajempaa vuosien 2022–2024 omatoimisen varautumisen viestintäkokonaisuutta, jonka tavoitteena on vahvistaa kaikkien väestöryhmien henkistä kriisinkestävyyttä ja omatoimisen varautumisen osaamista.
Sisäministeriö on rahoittanut oppaan toteutuksen ja vastannut sisällön tuottamisesta. Oppaan tuottamisessa ovat olleet mukana Digi- ja väestötietovirasto sekä useat varautumisen ja toimintavalmiuden viranomaiset ja järjestöt.
Opas häiriöihin ja kriiseihin varautumisesta – Sisäministeriö