Tulevaisuuden Huutokoski

Hankkeen rahoittajien logot: SavonLuotsi Leader ry, Joroisten kunta ja Euroopan unionin osarahoittama

Hankkeen uutiskirjeet

Uutiskirje 11.2.2025

Riippusilta aiheena työpajassa 25. helmikuuta

Vähäluminen talvi, kevyen liikenteen kapea riippusilta ylittää sulan Huutokosken.

Huutokosken ylittävä kevyen liikenteen riippusilta ja sen mahdollinen kunnostaminen tai uusiminen on hankkeen toisen työpajan aiheena.

Kaikille avoin tilaisuus järjestetään tiistaina 25. helmikuuta 2025 klo 17.30 – 20.30 entisen maatalousoppilaitoksen päärakennuksessa Huutokoskella, Vättiläntie 1433 C. Kahvia on tarjolla 45 ensimmäiselle osallistujalle.

Tilaisuuteen pääsee mukaan myös etänä Teamsilla tästä linkistä.

Etäyhteyden kautta työpajaan saadaan riippusiltaosaamista ja -kokemuksia Oulanka – Kotka-väliltä. Virtuaalivieraat kertovat myös kokemuksia ja vinkkejä kahdesta onnistuneesta hankkeesta, joissa kylä oli aktiivinen riippusillan rakentamisessa tai kunnostamisessa ja sai talkooväen kokoon ja rahoituksen järjestettyä. Yksi kylä jopa laati visionsa ja strategiansa nojautumaan osaltaan riippusiltaan.

Illan lopuksi keskustellaan kaiken kuullun pohjalta siitä, miten Huutokoskella jatketaan. Ensimmäiseen kyläkokoukseen liittyneessä kyselyssä ilmeni kiinnostusta työryhmätyöskentelyyn hankkeen teemojen parissa, ja tarvittaessa riippusiltatyöryhmä pääsee liikkeelle.

(Päivitetty 11.2.2025)

Huutokosken kehittäminen alkoi 40 hengen voimin

Tulevaisuuden Huutokoski -hankkeen ensimmäinen työpaja eli kaikille avoin kyläkokous 28.1.2025 kokosi Huutokoskelle entiselle maatalousoppilaitokselle ja etäyhteyksien päähän yhteensä 40 osallistujaa, joista osa asettui ryhmäkuvaan. Keskustelu oli innokasta ja ideoivaa. Seuraava työpaja on jo suunnitteilla, sen järjestämisajasta tiedotetaan myöhemmin.

Tulevaisuuden Huutokoski -hankkeen ensimmäisessä työpajassa 17 osallistujaa asettui ryhmäkuvaan entisellä maatalousoppilaitoksella.

Kyläkokouksessa kunnanjohtaja Jaakko Kuronen kannusti kehittämään Huutokoskea toimijoiden yhteisvoimin. Hänen mukaansa Fingrid Oyj:n varavoimalaitos sekä alueen mahdollisuudet biokaasun tuotannosta mahdolliseen datakeskukseen ja uusiutuvan energian tuotantoon aurinkovoimalla tarjoavat paljon kehittämispotentiaalia ja säteilevät myönteistä vaikutusta lähialueellekin.

Kunnan tekninen johtaja Petri Miettinen kertoi ulkoilureitistöjen kehittämistavoitteista. Hänen mukaansa reitistöjä kannattaa kehittää niin, että taukopaikat ovat mahdollisimman monin tavoin liikkuvien käytettävissä ja helposti huollettavissa. Miettisen mukaan Huutokosken alueen yleiskaavayhdistelmässä junaradan ja Vättiläntien väliin jäävälle työpaikka-alueelle tavoitellaan datakeskusta, jonka tuottamalle hukkalämmölle etsitään käyttömahdollisuuksia.  Vättiläntien koillis- ja pohjoispuolella sijaitsevan, ainakin toistaiseksi noin 450 hehtaarin laajuisen aurinkopuistoalueen kaavoittaminen alkanee tänä vuonna, ja osayleiskaava valmistunee mm. kuulemisten ja yleisötilaisuuksien jälkeen 2026.

Sivistysjohtaja Mika Huovinen kertoi Tulevaisuuden Huutokoski -hankkeen olevan sivistystoimen hanke ja näki alueella monipuoliset kehittymisen mahdollisuudet arkeologiasta ja historiasta ruumiinkulttuuriin ja mielen hyvinvointiin.

Kolman Kyläyhdistyksen varapuheenjohtajan Kari Suhosen mukaan riippusilta on yhdistyksen näkökulmasta ykkösasia alkaneessa hankkeessa.

Hankekoordinaattori Riitta Kärkkäinen esitteli Joroisten, Rantasalmen, Juvan ja Sulkavan yhteisen Lumovoimaa kulttuurista -hankkeen, muun muassa sen Kylässä-kiertueen sekä halun edistää kylätarinoiden saamista talteen.

Historian harrastaja Jussi Laine kertoi esimerkkejä Huutokosken rikkaasta historiasta ja värikkäistä, kylän, Joroisten ja Varkaudenkin kehittymiseen vaikuttaneista henkilöistä. Esimerkiksi Olga Forstén antoi Rauhaniemi-nimen miehensä Torsten Forsténin kanssa ostamalleen tilalle Huutokosken Ruokoniemeltä. Sinne he mm. siirsivät Terijoelta huvilan, jonne Olga perusti sanatorion eli parantolan. Alueellinen vaikutus näkyy vaikkapa siinä, että ruukkiajan Harmaalinna on yhä Varkauden Lehtoniemessä isännöitsijän rakennuksena. Torsten Forstén omisti insinööri Alfred Krankin kanssa Tehtaat Lehtoniemi & Taipale Fabrikerin. Opastuskierroksille Huutokoskella riittää siis kerrottavaa. Tilaisuuden materiaalipakettiin pääset tästä.

Kansainvälistä matkailua ja kiinnostavia kohteita

Illan keskustelussa ehdotettiin tarinoiden ja tietojen kokoamista digitaaliseen muotoon ja sitomista reitteihin QR-koodeilla sekä historiatietojen kokoamista verkkoon niin, että niitä pystyy täydentämään.

Osallistujien havaintojen mukaan rautatieaseman miljöö kiinnostaa kansainvälisestikin, sillä junabongareita liikkuu, ja pari vuotta sitten junallinen saksalaisia höyryveturiharrastajia tuli kuvaamaan Huutokoskelle. Väyläviraston edustaja luonnehti Huutokosken asemarakennusta jopa Euroopan mittakaavassa harvinaiseksi, sillä usein saman ikäluokan asemarakennukset ovat kivisiä tai vanhat rakennukset on korvattu uusilla kivirakennuksilla.

Kansainvälisen matkailun kehittämistä osallistujat pitivät mahdollisena ainakin nuorten suosiman melonnan sekä kalastuksen osalta – etenkin jos veden riittävyys taataan pohjapadolla ja Liunan voimalaitokselle saadaan ohitus.

Kiinnostavina asioina mainittiin Torger Enckellin fresko Vättilässä, Joroisten yksityinen Maanpuolustusmuseo Lapinmäellä ja kylän rooli sotahistoriassa. Potentiaalia nähtiin Huutokosken kehittämisessä luokkaretkikohteena ja paikallisten yritysten asiakastapaamisten paikkana. Majoitustarjontaa ja -palveluja ideoitiin pihamökkeihin, joita yksityiset voisivat rakentaa, sekä entiselle maatalousoppilaitokselle. Myös glampingin Joroisten toimintamalli on hyödynnettävissä.

Työpajaan osallistuneille suunnatun kyselyn perusteella työpajojen toivotuin järjestämispaikka on entinen maatalousoppilaitos ja toivotuimmat ajankohdat tiistai–torstai-illat. Myös työryhmien kokoaminen eri teemojen ympärille kiinnostaa. Seuraavan työpajan aiheena on riippusilta.

Monikanavainen viestintä jatkuu vastaajien toiveiden mukaan. Ensisijaisesti hanke viestii Joroisten kunnan verkkosivuilla ja Facebook-tilillä. Myös projektikoordinaattorin sähköpostilistalle voi ilmoittautua, yhteystiedot löytyvät sivun alareunasta.

(Päivitetty 31.1.2025)

Tulevaisuuden Huutokoski -hanke

EU:n maaseuturahoitusta SavonLuotsi Leader ry:n kautta saanut Tulevaisuuden Huutokoski -hanke alkoi 16.12.2024 ja jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka. Hanketta hallinnoi Joroisten kunta, jonka kumppaneiksi ovat sitoutuneet Sysmäjärven osakaskunta, Kolman Kyläyhdistys ry ja Huutokosken Arvo-Kala Oy. Myös sidosryhmiä on lupautunut mukaan useita.

Hanke kartoittaa mahdollisuudet kehittää noin kolmen kilometrin mittainen Huutokoski ja sen tuntumassa sijaitseva Huutokosken kylä yhä tunnetummaksi ja suositummaksi virkistys-, ulkoilu-, retkeily- ja matkailukohteeksi. Hanke pyrkii myös tukemaan asumista ja yrittämistä kylässä. Huutokosken kiinnostavuuden kasvu voi hyödyttää myös Joroisten matkailu-, ravitsemis- ja ohjelmapalveluyrityksiä.

Hanke selvittää edellytykset kevyen liikenteen riippusillan kunnostamiseen tai uusimiseen, melonta-, pyöräily- ja patikointireittien kehittämiseen, historiallisen ruukkialueen säilyttämiseen ja kehittämiseen kulttuurihistorialliseksi käyntikohteeksi sekä alueen tunnettuuden ja palvelujen kehittämiseen matkailun näkökulmasta.

Työskentely alkaa alkuvuonna 2025 kyläkokouksella, josta tiedotetaan erikseen. Sateenvarjo- ja strategiahankkeen lopputuloksena syntyy Huutokosken alueen yleissuunnitelma, joka tulee vapaasti elinkeinoelämän, järjestöjen ja yksittäisten henkilöiden käytettäväksi.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 125 382 euroa. Summasta Etelä-Savon ELY-keskuksen myöntämä Euroopan maaseuturahaston 2023 – 2027 ja valtion tuki kattaa yhteensä 100 306 euroa. Loppu on talkootyötä ja Joroisten kunnan tukea.

Lisätiedot: projektikoordinaattori Anna Kaasinen: anna.kaasinen@joroinen.fi;
044 714 7463.

(Päivitetty 20.12.2024)